Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 4/02/2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Carmen Plesa
Titlul articolului: Românii rămân în Spania din cauza corupţiei de acasă
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/externe/romanii-raman-in-spania-din-cauza-coruptiei-de-acasa-567144.html


„În Spania poţi supravieţui, în România e imposibil.” Concluzia a fost trasă pentru cotidianul La Razon de un om de afaceri român care locuieşte în Spania şi care a încercat de mai multe ori să-şi deschidă afa­ceri în România, dar a eşuat. „Principala problemă este corupţia. Totul trece prin buzunarele politicienilor, care iau 30 sau 40% din bani şi nu ne lasă să accesăm fondurile UE”, a declarat Florin Şerban, care trăieşte în Spania de 12 ani.

În condiţiile în care Regatul Ibe­ric e puternic afectat de şomaj, autorităţile spaniole au încercat să lanseze mai multe proiecte care să-i încurajeze pe imigranţii români să se întoarcă în ţară. Însă se pare că planurile au murit încă din faşă. „Posibilitatea de a acoperi tot şomajul în România nu s-a pus în mişcare. Nici nu s-au organizat burse de locuri de muncă în care  firmele să-şi pre­zinte ofertele”, a explicat Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa. Acesta a mai spus că circa 40% dintre românii din Spania vor să se întoarcă în ţară, şi că 20% dintre ei au şi făcut-o, la un moment dat, însă au revenit pe meleagurile iberice. Tecu a mai adăugat că ştie mulţi români care au economisit câte 15.000 de euro şi au încercat să pornească afaceri în România susţinute cu bani europeni, însă n-au reuşit din cauza corupţiei care afectează gestionarea fondurilor UE în ţara noastră.

„În Spania, cel care vrea să muncească o face. La curăţenie, la grădinărit, în agricultură şi în toate locurile de muncă pe care spaniolii nu le vor”, a spus omul de afaceri Florin Şerban.

„Corupţia împiedică întoar­cerea imigranţilor români”, a titrat La Razon.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.